داربست مدولار چیست؟
داربست مدولار نوعی داربست سیستمی است که معمولاً با استفاده از قطعات و اجزای پیش ساخته ایجاد می شود. به طور کلی، این سیستم بر پایه روش اتصال لوله یا وج بنا شده است و اتصال کامل را امکانپذیر می کند.اگرچه مبنای آن مشابه داربست لوله و کوپل است، اما کاملا مشابه آن نیست. به جزئیات بیشتر در بخش های بعدی این راهنما خواهیم پرداخت.
انواع سیستم های داربست
دسته بندی ها و طبقهبندی های مختلفی برای داربست وجود دارد. اما سادهترین و ابتداییترین نوع آن، داربست مدولار و سیستمی است.
در اینجا به برخی از مواردی که باید در مورد آنها بدانید، اشاره می کنیم:
داربست مدولار
این نوع داربست برمبنای استفاده از ماژول های مختلف برای تشکیل یک پایه یا پی می باشد. به دلیل همین ویژگی، داربست مدولار در صورت کار بر روی نمای بیرونی ساختمان به عنوان وسیله ای مؤثر برای داربست در نظر گرفته می شود.
داربست سیستمی
داربست سیستمی از اتصالات ثابت با پایه هایی استفاده می کند که برای اتصال و پیوند آماده هستند. این اتصالات شامل مهاربندها، قطعات مورب و رونده هایی هستند که نقاط اتصال عالی برای انجام کار مورد نیاز دارند.همانطور که می بینید، آنها تا حد زیادی مشابه یکدیگر هستند و تنها تفاوت، اصطلاحات مورد استفاده برای اشاره به تمایز در مصالح به کار رفته می باشد.
کاربردهای داربست مدولار
با توجه به نحوه برپایی، می توانید انتظار داشته باشید که از داربست مدولار در طیف وسیعی از بخش ها و صنایع مرتبط با ساخت و ساز و پروژه های سازه ای استفاده کنید. با این حال، رایج ترین موارد استفاده عبارتند از:
- صنعت نفت و گاز
- صنعت ساخت و ساز و سازه
- صنعت دریایی و کشتیرانی
- کارخانه های شیمیایی
- صنعت معماری و مهندسی
- نوسازی و تخریب
- و بسیاری موارد دیگر!
انواع اصلی داربست های مدولار در ساخت و ساز
داربست های مدولار در اشکال مختلفی وجود دارند و می توان آنها را به چند گروه دسته بندی کرد. در این بخش به شناخته شده ترین انواع داربست های مدولار در ساخت و ساز می پردازیم:
1-داربست کله ای (Cuplock Scaffolding):
داربست کله ای نوعی داربست مدولار است که از روش اتصال با کاسه های فلزی برای قفل کردن و اتصال پایه ها یا تیرهای فلزی به یکدیگر استفاده می کند. این نوع داربست نیازی به مهره، پیچ و رزوه ندارد.
2-داربست حلقه ای (Ringlock Scaffolding):
داربست حلقه ای نیز نوعی داربست مدولار است که به جای کاسه از حلقه استفاده می کند. در واقع تنها تفاوت آن با داربست کله ای همین نوع اتصال است.
3-داربست سریع (Kwikstage Scaffolding):
این نوع داربست عمدتا از لوله های فولادی و همچنین انواع خاصی از بست ها برای تکمیل کار ساخته شده است.
توجه داشته باشید: انواع دیگری از داربست های مدولار نیز در بازار وجود دارد. این موارد تنها محبوب ترین و پرکاربردترین هایی هستند که با آنها مواجه خواهید شد.
اجزای داربست مدولار
قطعات و اجزای این داربست ها بسته به نوع پروژه، ارتفاع مورد نیاز و البته متریال مورد نیاز متفاوت است. با این حال، اجزای عمومی داربست های مدولار عبارتند از:
- ستون ها (Standards): اجزای عمودی اصلی سازه
- اتصالات (Couplers): قطعاتی که اجزای دیگر را به هم متصل می کنند
- صفحه پایه (جک پایه) (Base Plates (Base Jacks)): تکیه گاه اصلی داربست روی زمین
- دفترها (مهاربندهای افقی) (Ledgers (Horizontal Braces)): اجزای افقی که بین ستون ها قرار می گیرند و از پایداری سازه حمایت می کنند
- مهاربندهای مورب (Diagonal Braces): اجزای موربی که باعث افزایش استحکام و پایداری داربست می شوند
- تخته های لبه (Toe Boards): مانعی در لبه داربست برای جلوگیری از سقوط اشیاء و افراد
- راه پله ها (Staircases): برای ایمن دسترسی به سطوح مختلف داربست
- سایر قطعات: بسته به نوع پروژه و نیازمندی ها ممکن است از قطعات دیگری مانند بست ها، چرخ ها، داربست سقفی و … استفاده شود.
توجه: برخی از قطعات مختص صنایع خاص و پروژه های خاص هستند.
مزایای داربست مدولار
داربست های مدولار از مزایای متعددی برخوردارند:
- ایمنی و امنیت: سیستم قفل شونده این داربست ها احتمال خرابی، آسیب به اموال و جراحت را کاهش می دهد.
- انعطاف پذیری و تطبیق پذیری: اگرچه داربست لوله ای در برخی موارد تطبیق پذیری بیشتری دارد، داربست مدولار نیز امکان سفارشی سازی آسان را فراهم می کند.
- راحتی و سهولت استفاده: ارتفاع قابل تنظیم، فضای کاری مناسب و سهولت مونتاژ و جداسازی از مزایای قابل توجه این نوع داربست برای کارگران و پیمانکاران است.
توجه: اینها فقط برخی از مزایای اصلی استفاده از داربست های مدولار هستند. مزایای دیگری نیز وجود دارد که با استفاده از این نوع داربست متوجه آنها خواهید شد.
معایب و محدودیت های داربست های مدولار
در کنار مزایای فراوان، معایب و محدودیت هایی نیز برای استفاده از داربست های مدولار وجود دارد که عبارتند از:
1. هزینه های اولیه بالا: طبیعتاً یکی از معایب این نوع داربست که گریبانگیر همه است، هزینه اولیه بالا است. با توجه به ویژگی ها و خصوصیاتی که دارد، باید انتظار پرداخت هزینه بیشتری را داشته باشید.
2. نیاز به طراحی پیچیده: سیستم داربست مدولار نیازمند طراحی دقیق و پیچیده است. این کار مخصوص افراد کم تجربه نیست و نیازمند بررسی و اصلاحات مداوم برای دستیابی به طرح نهایی مطلوب است.
3. انعطاف پذیری کمتر: به نسبت داربست های سنتی، داربست های مدولار از انعطاف پذیری کمتری برخوردارند. از آنجایی که اجزا و قطعات از پیش ساخته شده اند، باید قبل از شروع کار تمام قطعات بررسی و اندازه گیری شوند تا با ارتفاع و اندازه داربست مورد نیاز تناسب داشته باشند.
با این حال، همانطور که متوجه شده اید، مزایای داربست های مدولار به مراتب بیشتر از معایب آنهاست. بنابراین، نباید نگران این محدودیت ها باشید.
داربست پیش ساخته چیست؟
داربست پیش ساخته همانطور که از نامش پیداست، نوعی داربست مدولار است که اجزای آن از پیش ساخته شده اند. کارگران تنها نیاز به اتصال این اجزا به یکدیگر برای مونتاژ داربست دارند. دیگر نیازی به سوراخکاری، برش، اره کاری، کم یا زیاد کردن مصالح نیست، زیرا همه اجزا از پیش ساخته و آماده شده اند.
چه کسانی بیشتر از داربست های مدولار بهره می برند؟
استفاده از داربست های مدولار برای طیف گسترده ای از متخصصان و حرفه ای ها مفید بوده است، از جمله:
- نجارها
- معماران
- مهندسین
- سنگ کاران و کارگران ساختمانی
- شهرسازان
- بازرسان خصوصی و دولتی
- بنّایان
- و بسیاری دیگر!
علاوه بر این موارد، بسیاری از متخصصان و افراد حرفه ای دیگر نیز می توانند از مزایای داربست های مدولار بهرهمند شوند.
چگونه داربست به ساختمان متصل می شود؟
داربست معلق یکی از دسته های اصلی داربست است که به جای اینکه از روی زمین برپا شود، به ساختمان متصل می شود. به عبارت دیگر، داربست معلق روی ساختمان تکیه می کند و به آن چفت می شود.
از طرف دیگر، داربست های تکیه گاهی نیز می توانند با استفاده از اتصالات سطح زمین به ساختمان متصل شوند.
روش های مختلفی برای اتصال و نصب داربست به ساختمان وجود دارد، اما رایج ترین روش نصب به شرح زیر است:
1-پایه یا زیرساخت داربست ساخته و نصب می شود.
2-برای داربست های معلق، اتصالات یا تسمه ها از قبل در جای خود قرار می گیرند.
3-سپس پایه ها و مهاربندها به عنوان قسمت گیرنده قرار می گیرند.
4-برای داربست های معلق، اتصالات باید دوباره بررسی و ارزیابی شوند تا اطمینان حاصل شود که سقوط نمی کنند یا شکسته نمی شوند.
5-پس از آن، ساختار داربست برای ایجاد لایه اول و سپس لایه دوم و به همین ترتیب شروع می شود.
توجه: هر لایه باید دارای نوعی عملکرد یا ویژگی ایمنی باشد تا اطمینان حاصل شود که هر سطح مستقل است. یعنی اینطور نیست که اگر یک لایه سقوط کند، کل داربست فرو بریزد.
داربست ماد، داربست کرمانشاه
داربست ماد با سابقه بیش از 2 نسل فعالیت در صنعت ساختمان کشور پیشرو در حوزه داربست فلزی و کفراژ در غرب کشور است و داربست همدان، داربست کردستان، داربست کرمانشاه و داربست ایلام را تحت پوشش خود دارد.
منبع: totalcontec
برای مطالعه بیشتر:
ایمنی نردبان داربست بازی کودکانه نیست

